Förstasida Information sitemap Länkar Reklam Kontakta

 

Jul i Sverige

Jultiden
 
 
Julmat
Julmat
Julkakor
Julkonfekt

 

Dekoration
Clipart jul
Juletiketter
Jul gif
Julgransbelysning
Julbock
Julbocken i Gävle
Julkrans
Julljus
Julstjärna

 

 

Partners
Haderkunder
Traditions for christmas
Decorations for christmas
 

 

 

 

 

Juldekorationer

Juldekorationer har funnits ända sedan de gamla julmarknaderna i Tyskland under 1600-talet. Då var det särskilt jultomtar som användes för att smycka juldekorationer, det vill säga sockerstångar, pepparkakor och annat julgodis. Under 1800-talet blev många andra juldekorationer utbredda. Då var särskilt juldekorationer gjorda av glanspapper, kulört silkepapper dessa juldekorationer som kunde innehålla små söta saker såsom nötter, kakor, russin eller frukt.

Utbredda juldekorationer

Idag känner vi till många olika typer av juldekorationer. Här nämner vi några:

Änglar: Änglar förknippas ofta med den kristna kulturen, men förekommer även inom buddismen, islam, hinduismen och judendomen, där änglaliknande varelser används som sändebud.

änglar
Glaskulor: Redan för trehundra år sedan var glaspärlor kända som juldekorationer. Idag används de stora, blanka kulorna av tunn plast eller glas. De var ursprungligen uppfunna i Tyskland. glaskulor

 

Julljus: Att pynta julgranen med julljus är känt redan från den första tiden julgranen fick plats i vardagsrummet. Det kan spåras tillbaka till 1600-talet. Ljuset symboliserar liv och glädje i en mörk tid, och är perfekt till juldekorationer.

 

julljus

Glitter, glimmer och änglahår: Glitter är namnet på de tunna kopparliknande trådarna, som idag mest görs av papper, men förr i världen gjordes av koppar. De läggs på trädet som juldekorationer och skapar återspeglingar bland grenarna. Det kallas även glimmer eller änglahår (som även görs utav glasull). änglahår

 

 

 

 

Underhållning

Julkalendern
Adventskalender
Julringsignaler
Jultävling
Nyttigt
Hur länge till jul?
 
 
Allt om julen:
 
Julgran
Julsånger
Jultomten
Lucia
Julklappar
Julklappstips
Julbilder
Juldekorationer
Julklapp
Jultraditioner
Julkort
Julsagor
Julberättelser

 

Anmäl dig vårt nyhetsbrev och få bra erbjudanden och information om julen i Sverige. Inget spam!

 

Jul© 2000-2006 Jul i Sverige
Julen 2006