Förstasida Information sitemap Länkar Reklam Kontakta

 

Jul i Sverige

Jultiden
 
 
Julmat
Julmat
Julkakor
Julkonfekt

 

Jultiden
God jul
Jul 2007
Julafton
Julblot
Juldagen
Julfirande
Julklappsförslag
Jullov
Julvärd i TV
Julyra
Vit jul
 
Hemlösa jul
Julhälsningar på olika språk

 

Partners
Haderkunder
 
 
 

 

 

 

 

Jultomten

Alla svenska barn känner till jultomten som en glad äldre herre, han kommer med julklappar iförd svarta stövlar, en röd/vit dräkt och stora röda kinder. Men vem är jultomten egentligen? Och var härstammar julen ifrån?

Legenden om jultomten börjar redan på 300-talet, då ett barn vid namn Nikolaus föddes. Ingen visste då att han skulle bli världsberömd som jultomten, mannen med alla julklapparna, men Nikolaus visade tidigt att han hade särskilda egenskaper. Som vuxen blev han biskop i Myra i det sydvästliga Lill-Asien.

Här ifrån gjorde han enligt legenden massor av goda gärningar. En av de gärningar som senare förenade Nikolaus som jultomte, eller present skänkare, var när han räddade en familj från fattigdom genom att kasta pengar in genom deras fönster om natten, men Nikolaus kunde mycket mer än så. Han kunde med Guds kraft väcka de döda till liv, och han kunde rädda sjömän från stormarna. Därför blev Nikolaus (senare kallad jultomten) utsedd till helgon och blev i första omgången mest hyllad av sjöfarare.

 

 

Nikolaus blir jultomten

Nikolaus var i första hand ett katolskt helgon. Under reformationen så protestanterna avskaffade helgondyrkan fick de svårt att droppa Sankt Nikolaus, eftersom han var så populär. Istället framställde de honom utan biskopshatt, och kallade honom jultomten. Det passade bra med tanke på att Nikolaus på sin tid hade dött i december, nu kunde han som jultomten förknippas med julen och julklapparna.

Så blev Sankt Nikolaus känd som jultomten i Sverige, och sådan blev han även spridd till USA. Dit spriddes hans historia via de holländska sjömän som lade till i New York. De kallade Sankt Nikolaus för ”Sinterklaas”, via översättningen till amerikanska blev han till ”Santa Claus”, den amerikanska jultomten.

 

Jultomten och julklapparna

Idag är jultomten känd över hela världen som den glada, äldre herren som kommer med julklappar till barnen. Jultomten blir använd i ett massivt omfång som ett kommersiellt blickfång mot jul, särskilt efter 1930, då Coca-Cola för första gången tecknade honom i sina reklamer. Där hade han ett stort vitt skägg, svarta stövlar, en tjock röd jacka och ett smittande skratt. Precis så som vi känner och älskar honom idag.

Trots allt finns det fortfarande en diskussion om var han härstammar ifrån. Sankt Nikolaus var ju från Lill-Asien, men idag blir han förknippad med snön och julen, därför kämpar både Kanada, Finland, Grönland, Norge och Sverige om rätten till att ha den gamla presentutdelaren boende. jultomten

 

 

 

 

 

Underhållning

Julkalendern
Adventskalender
Julringsignaler
Jultävling
Nyttigt
Hur länge til jul?
 
 
Allt om julen:
 
Julgran
Julsånger
Jultomten
Lucia
Julklappar
Julklappstips
Julbilder
Juldekorationer
Julklapp
Jultraditioner
Julkort
Julsagor
Julberättelser

 

Anmäl dig vårt nyhetsbrev och få bra erbjudanden och information om julen i Sverige. Inget spam!

 

Jul© 2000-2006 Jul i Sverige
Julen 2006