Förstasida Information sitemap Länkar Reklame Kontakta

 

Jul i Sverige

Jultidan
 
 
Julmat
Julmat
Julkakor
Julkonfekt

 

Jultradition
Digitala julkort
Fira Jul
Gratis julkort
Julbad
Julbod
Julgransplundring
Jullekar
Julseder
Julklocker
Julkrubba
Julkärve
Julotta
Julpyssel
Julstädning
Kalle Ankas julafton
Tjugondag Knut
Trettondag Jul
 
 

 

Partners
Haderkunder
Cards for christmas
Crafts for christmas
 

 

 

 

 

Santa Lucia

Namnet Lucia kommer av det latinska ordet Lüx, som betyder ljus som strålar ut från en ljuskälla. Lucia firas 13 december och är en tämligen unikt svensk företeelse, som spritt sig från Västergötland till hela Sverige och under 1900-talet också till Åland og finlandssvenska.

Traditionen levde vidare in i 1600- och 1700-talets bondesamhälle. Firandet var vanligast på västkusten. Man firade med mat och dryck och en av gårdens kvinnor kläddes i vitt och fick bära en ljuskrans i håret. Traditionen tros komma från Tyskland, där en flicka kläddes upp för att vara "Christkindlein", med tända ljus i håret som föreställde en gloria. Lucia kan således ursprungligen ha varit identisk med Jesusbarnet.

lucia
Lucia på skolor

Skansen tog upp traditionen 1893 i Bollnässtugan, då mest som en gammal tradition värd att bevara. Det moderna luciafirandet tog fart när Stockholms Dagblad 1927 arrangerade det första offentliga Luciatåget. Seden fick därefter snabbt efterföljare över hela landet inte minst genom lokalpressens initiativ.

Numera firas Lucia på skolor, daghem, bland föreningar och på många arbetsplatser. Dessutom utses varje år Sveriges Lucia som kröns på Skansen, och många större städer utser genom omröstningar i lokaltidning stadens Lucia. Den största årliga luciakonserten äger rum i Globen, där Adolf Fredriks Musikklasser, Stockholms Musikgymnasium och Stockholms Läns Blåsarsymfoniker spelar och sjunger. Detta Luciatåg har bland annat blivit omnämt i Guinness Rekordbok som världens största med över 1200 medverkande.

lucia

 

 

 

 

Underhållning

Julkalendern
Adventskalender
Julringsignaler
Jultävling
Nyttigt
Hur länge til jul?
Lucia i Uppsala
 
Allt om julen:
 
Julgran
Julsånger
Jultomten
Lucia
Julklappar
Julklappstips
Julbilder
Juldekorationer
Julklapp
Jultraditioner
Julkort
Julsagor
Julberättelser

 

Anmäl dig vårt nyhetsbrev och få bra erbjudanden och information om julen i Sverige. Inget spam!

 

Jul© 2000-2006 Jul i Sverige
Julen 2006