Förstasida Information sitemap Länkar Reklame Kontakta

 

Jul i Sverige

Jultidan
 
 
Julmat
Julmat
Julkakor
Julkonfekt

 

Jultradition
Digitala julkort
Fira Jul
Gratis julkort
Julbad
Julbod
Julgransplundring
Jullekar
Julseder
Julklocker
Julkrubba
Julkärve
Julotta
Julpyssel
Julstädning
Kalle Ankas julafton
Tjugondag Knut
Trettondag Jul
 
 

 

Partners
Haderkunder
Cards for christmas
Crafts for christmas
 

 

 

 

 

Tjugondag Knut

Tjugondag jul eller tjugondag Knut infaller den 13 januari – alltså tjugo dagar efter julafton. Dagen firas i Sverige, Finland och i vissa delar av Norge som julhelgens sista dag. I övriga värden räknas julen som avslutad i och med trettondag jul.

Namnet tjugondag Knut har sitt ursprung i det blodiga mordet på Knut Lavard i en skog i närheten av danska Ringsted, 1134, efter det att julfriden var avslutad den 6 januari. Mördaren var hans egen kusin Magnus som såg Knut som en stark konkurrent om vem av dem som skulle få överta kungamakten efter Magnus far, Kung Nils.

Knut Lavard blev senare helgonförklarad och hans dödsdag den 7 januari fick under medeltiden sitt namn infört i helgonlängder och almanackor. I Danmark är denna dag fortfarande Knutsdagen. I Sverige flyttades Knutsdagen i början av 1700-talet till 13 januari vilket också försvarar dess nuvarande namn – tjugondag Knut, som också kör julen ut.

Andra fenomen som kan sättas i samband med Knut Lavard och hans farbror Knut den helige är Knutsgillena – köpmannagillen, som under medeltiden uppstod kring Östersjön. Här festas det och minnet av deras skyddshelgon högtidlighålls, i städer och orter som Malmö, Flensburg, Lund, Ringsted, Tallinn, m fl just kring den13 januari.

Ett annat fenomen, typiskt för tjugondag Knut, är julgransplundringarna. Den kära julgranen, som då funnits inne i hemmet i nästan en månad nu, har sedan länge börjat tappa barren och ser en aning skamfilad ut. Innan den kastas ut, och därmed också julen, krävs det en sista fest. Julgransplundringarna är ett ganska ungt fenomen som uppstod för lite mer än hundra år sedan.

Granen kläs med godis och småpresenter som barnen, vid plundringen, får plockat till sig. Men, först ska julen dansas ut med ringdansar kring granen.
En traditionell sång vid dessa tillfällen är:

”Nu är glada julen slut, slut, slut
julegranen kastas ut, ut, ut
men till nästa år igen
kommer han vår gamle vän
för det har han lovat.

Förhoppningsvis är vid denna tidpunkt all julens mat, godis och tillhörande drycker slut och då kan man förmodligen också instämma i följande gamla Knutsrim:

”Slut på julen och slut på ljusen,
och slut på brännvinet i alla husen!”

 

 

 

 

Underhållning

Julkalendern
Adventskalender
Julringsignaler
Jultävling
Nyttigt
Hur länge til jul?
 
Allt om julen:
 
Julgran
Julsånger
Jultomten
Lucia
Julklappar
Julklappstips
Julbilder
Juldekorationer
Julklapp
Jultraditioner
Julkort
Julsagor
Julberättelser

 

Anmäl dig vårt nyhetsbrev och få bra erbjudanden och information om julen i Sverige. Inget spam!

 

Jul© 2000-2006 Jul i Sverige
Julen 2006